december 15, 2018

Frikadeller er dansk mad når det er bedst

frisklavet danske frikadeller

Mange kulturer har en stærk og meget tydelig madkultur. Tager man til middelhavsområdet, ved man nogenlunde hvilken slags mad de spiser. I Italien er det spaghetti og hvis man tager til Japan, så er det sushi. Naturligvis er der meget mere til en kulturs madtradition end den stereotypiske forestilling om dem, men man har et tydeligt billede af dem. Kan man sige det samme om Danmark? Hvad tænker folk når de tænker dansk mad?

En ting man kan være sikker på dukker op, er frikadeller. De har været en del af det danske køkken, og sammen med flæskesteg med rødkål og stegte rødspættefileter, er de en af de største danske klassikere når det kommer til mad. Frikadeller er udbredt fra det nordligste Jylland til det inde af hovedstaden København. Der er altså ikke helt uretfærdigt at sætte frikadellen som en af de mest bemærkelsesværdige danske retter.

Find opskriften på frikadeller på https://romanovich.dk/frikadeller/

Lær at lave de bedste frikadeller

Grundlæggende set er frikadeller blot en form for kødboller som man steger på en pande. Mange lande og kulturer har noget som ligner dem, men ingen har helt det samme. Sverige er kendt for deres kødboller, men de er ofte mindre, og de er lavet på en anden opskrift. Frikadeller er lavet ved hjælp af en kødfars som kan modificeres efter behov, men som indeholder nogle helt grundlæggende ting.

Den første er naturligvis kød. Man kan som udgangspunkt vælge en hvilken som helst kødtype, men hvis man skal lave den traditionelle danske frikadeller, så skal man have fat i svinekød. Ofte er det hakket kalve og svinekød som man bruger, og på den måde kan man sige man får det bedste af begge verdener. Man får ganske enkelt den bedste smag på denne måde. Hvis man får folk på besøg som ikke spiser svinekød, så kan man dog sagtens lave dem på hakket oksekød eller kylling.

Derudover er der nogle andre ingredienser som er essentielle. Den første er æg. Som oftest behøver man ikke bruger meget mere en et æg, men et æg skal der i hvert fald i. Det giver en struktur til farsen som hjælper med at holde sammen på det hele. Derefter skal man tilsætte noget mælk, og man skal tilføje noget mel. Det er det grundlæggende i en frikadelle som giver den en god konsistens. Andre ingredienser som også bør anvendes, er løg, evt hvidløg og salt og peber

Lav din egne frikadeller

Når alt dette er gjort, så burde man gerne sidde med nogle herlige frikadeller bagefter. Det gode ved frikadeller er dog at man kan lave dem som man vil. Man kan for eksempel krydder dem med forskellige ting, så de får den smag man vil have. Det handler bare om at man skal eksperimentere som man har lyst. Lige pludselig står man med sin helt egen personlige opskrift som kan gå i arv igennem generationer.

Når man serverer frikadeller, skal man også tænke på tilbehøret. Den brune sovs er den mest populære.